Chefsläkare Ulf Nyberg konstaterar att personalen räcker till, men frågan är hur länge. Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skaraborgs sjukhus

Chefsläkare om läget på akuten: "Mest ansträngande dygnet i sjukhusets historia"

Ulf Nyberg: Det sliter oerhört hårt på personalen"
4:20 min

Många patienter och få läkare och sköterskor har lett till att det har införts beredskapsläge på Skaraborgs sjukhus. Idag börjar det dock lätta lite, enligt chefsläkare Ulf Nyberg.

Under påskhelgen och igår var det ovanligt många patienter som uppsökte akuten, vilket gjorde att planerade operationer har ställs in, extra vårdplatser har öppnats och personal har fått beordras in.

– Just nu ser det ut som att det lugnar ner sig något. Föregående dygn är nog det mest ansträngande vi har haft i sjukhusets historia. Igår morse hade vi inga vårdplatser att tillgå. Idag ser det ut som att vi klarar oss någorlunda, men vi har ju öppnat upp 30 nya vårdplatser, säger Ulf Nyberg.

Räcker personalen till?
– Personalen räcker till, men frågan är hur länge man orkar. Det här sliter givetvis oerhört hårt på vår personal.

Idag på morgonen såg det ändå lite ljusare ut.

– Just nu ser det relativt bra ut. Men igår hade vi överhettning hela dagen. När vi har över 30 patienter på akuten, då kallar vi det överhettning. Och under gårdagsdygnet hade vi uppemot 50 patienter på akuten.

Vad är det man söker för?
– Det är oerhört mycket infektioner. Det är alla åldrar. Det är infektioner i form av influensa, det är RS-virus, det är calici. Det har liksom kört ihop sig på något vis.

Söker folk i onödan?
– Nej. Många blir ju hemskickade, men vi tycker inte att någon kommer i onödan.

Det är lika tufft på samtliga sjukhus i Västra Götaland just nu.

Torbjörn Borg
Camilla Milton

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".