1 av 2
Ljusfenomenet fångat av en dansk automatisk kamera. Det syns som en liten ljus prick högt upp i bilden. Foto från Youtube
2 av 2
Clas Svahn. Foto: Christopher Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
VÄSTSVERIGE

Ljusfenomenet på himlen med all säkerhet en rymdsten

Clas Svahn: "Det är en rymdsten som brinner upp"
4:07 min

Det ljusfenomen som syntes över Skaraborg tidigt imorse var med största säkerhet en rymdsten, en mindre variant av den som föll över Ryssland tidigare i år. Det berättar UFO-Sveriges ordförande Clas Svahn för P4 Skaraborg.

Ett eldklot som rörde sig på himlen. Så lät flera rapporter som P4 Skaraborg började få in under morgonen, både via mail på telefon. En av dem var Emma Pousar från Hova som vaknade vid 05-tiden och tittade ut genom fönstret. Då såg hon ett starkt ljus.

– Det var ett lite avlångt ljusklot och det såg ut som om det brann och det blev som ett snett streck på himlen.

Ljusfenomenet varade bara en kort stund, fortsätter hon.

– Sedan försvann elden, som om den slocknade.

Setts på flera håll
Ljusfenomenet uppmärksammades även i andra delar av Skaraborg. Lyssnare ringde in från Götene och Stora Levene och berättade om sina observationer tidigt på onsdagsmorgonen.

Även folk i Dalsland och Jönköping har sett det. P4 Skaraborg kontaktade Clas Svahn, ordförande i UFO-Sverige, som får in hundratalsrapporter årligen med sådana här händelser. Efter att ha pratat med vittnen om händelsen kunde han snabbt konstatera vad det var de sett.

– Det är en rymdsten som brinner upp. Den är inte större än en halv knytnäve men det är ganska mycket energi i dem. När de lyser så här pass starkt så kallas de här stenarna för bolider.

Hur ofta kan man se sådant här i våra trakter, i Sverige?

– Det är nog ett tiotal fall om året. Det är vad vi ser som kommer in till vår rapportcentral, säger Clas Svahn.

I Ryssland var stenen bra mycket större än den som flög över oss imorse, och någon nedslagsplats finns nog inte se.

– Det är ju inte säkert att den brunnit upp men det är så pass små bitar att man kanske inte hittar dem, säger Svahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".