1 av 2
Bengt Liljha diskuterar med Bengt Ekström, som äger företaget som river byggnaden. Foto: Kristoffer Hilmersson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Rivningen har inletts. Foto: Kristoffer Hilmersson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Ranstad

Rivningen av Ranstadverkets hjärta har börjat

Bengt Lilljha: "Det känns väldigt vemodigt"
1:24 min

Nu har rivningen av det gamla sovringsverket på Ranstadverket dragit i gång. Planeringen för rivningen har pågått i över ett år.

Anläggningen i Häggum, användes på 60-talet för att bryta uran. Planeringen för rivningen har pågått i över ett år, eftersom byggnaden klassats som kärnteknisk anläggning, men nu är man igång.

Ägaren Bengt Lilljha har ägnat en stor del av sitt liv med fabriken och har blandade känslor inför rivningsarbetet.

– Det känns väldigt vemodigt. Jag såg den här byggnaden redan på 1960-talet när den byggdes. Jag har levt med den sedan 1975 och om några veckor så finns den inte längre. Det är en tragisk utveckling tycker jag tyvärr, men tiden har sin gång.

7-8 miljoner kronor
Den nästan 30 meter höga och 3000 kvadratmeter stora byggnaden planeras att vara riven och borta i slutet på augusti och beräknas kosta mellan 7-8 miljoner kronor. 

Med två stora kranar sliter man just nu av plåtsidorna på byggnaden för att sedan kunna börja riva betongen nästa vecka. Efter rivningen så kommer det att byggas en ny mindre byggnad på samma ställe som kan användas som till exempel lagerlokaler.

Bengt Lilljha hoppas nu att de framtida projekten kommer att bära bättre frukt än Ranstadverket.

– Det är en epok som går i graven, så nu får man se framåt och hoppas på att det som kommer efter kommer att gå bättre än vad detta projektet gjorde.

Kristoffer Hilmersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".