Katten Sam sköts av misstag. Foto: Privat
Götene

Polisen om katten som sköts av misstag: Jägaren gjorde fel

Anders Johansson, polis: "Man skulle givetvis ha kontaktat ägaren"
1:27 min

Den jägare som sköt tamkatten Sam när han skulle skjuta vildkatter i Gössäter hade inget tillstånd att skjuta katten. Jägaren sköt dessutom katten på en tätbebyggd gata. Så får det inte gå till, enligt polisen.

Familjekatten Sam kom iväg för en jägare som skulle skjuta vilda katten och sköts ihjäl på skärtorsdagen. En granne hittade katten dumpad i skogen i Gössäter utanför Götene.

Anders Johansson vid polisen i Skara säger att man inte får gå tillväga på detta sättet.

– Nej, det får man inte. Om man har skjutit två katter och hamnar utanför området, då är vi ute i tätbebyggt område. Då får man vända sig till Götene kommun, där man tilldelar de som har rätten att skjuta. Och det hade ju inte den här personen, veterligt, säger han.

En släkting anlitade jägaren för att skjuta tre vilda katter på sin tomt. Jägaren sköt två, men den tredje sprang iväg.

Sköts på tätbebyggd gata
Jägaren ska då ha följt efter den tredje vildkatten i en bil och sedan ha stannat på en tätbebyggd gata, där han sköt familjen Liljas tama och öronmärkta katt Sam.

Det finns hus på båda sidor av vägen, och för att få skjuta en katt där behövs ett speciellt polistillstånd enligt paragraf 7 i hund-och kattlagen, något som jägaren inte hade.

Efter att jägaren förstod att han skjutit fel katt lade han den i en plastpåse, som lämnades i skogen. Inte heller det tycker polisen var rätt agerande.

– I detta fallet fanns det ju en märkning, och då skulle man givetvis ha kontaktat den rätta ägaren, som skulle ha fått ta hand om sin katt. Så är den rätta vägen, säger Anders Johansson.

Kim Lilja är pappa i familjen som ägde Sam, och han blir inte överraskad när han får höra att jägaren gjorde fel.

--Det var ju något vi misstänkte. Vi tänkte att så vilda västern-likt kan det ju inte få gå till.

Kristoffer Hilmersson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".