Andrea tvingas flytta till Spanien mot sin vilja

Mamman: "Det känns hemskt, vad är det för rättvisa?"
0:53 min

Andrea är 10 år och får inte bo kvar hos sin mamma i Sverige.
I stället ska hon överföras till sin pappa i Spanien, enligt ett beslut i hovrätten. 

Andrea är svensk medborgare och har bott i Sverige med sin mamma Paula i snart två år. Men hovrätten har nu fastställt att hon ska återföras till Spanien hos sin pappa, trots att hon själv berättat att hon helst vill stanna hos mamma i Lidköping.

-Det känns hemskt, vad är det för rättvisa, säger den förtvivlade mamman.

Det är ett juridiskt komplicerat ärende eftersom olika domstolar har haft olika tolkning.

Beslutet grundar sig på att mamman har olovligen tagit sin dotter till Sverige. Enligt mamman själv har hon handlat i nödläge när hon i Spanien saknade bostad och kunde inte försörja sig efter att äktenskapet med flickans pappa tog slut. Trots att tingsrätten gav henne rätt så har hovrätten bestämt motsatsen.

-Det är en stark huvudregel att har man tagit ett barn på det här sättet så ska barnet tillbaka. Situationer där domstolen vägrar återflyttning är väldigt speciella situationer. I det här fallet är flickan 10 år och åldersadekvat. Hon anses inte vara mogen för att ta ett eget beslut, förklarar domaren i målet Ulrika Stenbeck Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".