Ingrid Lundqvist blev utan en säker inkomstkälla. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Töreboda

Transportstyrelsen anklagas för avtalsbrott

"Det känns som en jätte sparkar undan benen"
1:41 min

Transportstyrelsen kan ha gjort sig skyldig till avtalsbrott mot en egenföretagare i Töreboda.  Det menar Småföretagarnas Riksförbund. Transportstyrelsen tycker däremot inte att att de brutit mot något avtal.

Myndigheten ställde plötsligt in en stor beställning av massagetider för sina anställda i Mariestad.

Ingrid Lundkvist blev med kort varsel av med de inbokade jobben och därmed också en stor del av sin planerade inkomst för det här året.

– Jag blev av med mycket jobb, jag räknat med. Naturligtvis är jag jättebesviken.

Säkrad inkomst
I höstas fick hon via mail från Transportstyrelsen veta att avtalet skulle förlängas med minst tre månader. Eventuellt hela 2013. Papper att skriva under var på väg. Inkomst säkrad för första kvartalet, tänkte Ingrid Lundkvist, skrev under avtalet och skickade i väg.

– Det var vad jag utgick i från när jag skrev på avtalet.

Dra in massagen
Men istället får hon i december via anställda på i Mariestad höra, att det inte skulle bli någon förlängning. Att Transportstyreslen bestämt sig för att dra in massagen.

– Nej, sa jag. Jag har ju precis skrivit på ett avtal fram till April. Men ingen hör av sig från upphandlingsenheten, så till slut fick jag ringa upp själv.

David mot Goliat
Det visar sig stämma. I början av december beklagar Transportstyreslen det sena beskedet, men går inte med på att ge ekonomisk kompensation för inkomstbortfallet, som enligt Ingrid motsvarar 30 000 kronor.

– Det känns lite som David mot Goliat. De slår undan benen på mig.

Enligt Wiggo Lindgren, juridisk rådgivare på Småföretagarnas Riksförbund, kan Transportsytrelsne ha gjort sig skyldiga till ett lagbrott.

– Det är nonchalant skött av Transportstyrelsen. Jag tycker det finns möjlighet att kräva Transportstyrelsen på skadestånd.

Transportstyrelsen beklagar
Kristina Portugues, enhetschef för inköp på Transportstyrelsen, beklagar att det blivit som det blivit. Men menar samtidigt att man inte gjort sig skyldiga till något avtalsbrott.

– I det ursprungliga avtalet finns inga volymgarantier. Med facit i hand kanske vi skulle varit tydligare om det.

– Vi drar lärdom av det här. Vi vill inte att det ska uppstå igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".