Falköping

Rattfull körde i hjäl sin vän - fler kan gå samma väg

"Cirka 15 000 per dygn kör påverkade i trafiken"
1:13 min

Idag kommer domen mot en man åtalad för grovt rattfylleri och vållande till annans död efter en dödsolycka utanför Falköping. Putte Hansson, på NTF i Mariestad säger att rattfylla inte är ovanligt.

Mannen har med 2,8 promille alkohol i blodet stulit en bil med en vän i Falköping och sedan kört av väg 184 och då ska vännen ha avlidit av skadorna.

Putte Hansson är verksamhetschef på NTF i Mariestad och säger att rattfylla är ett svårt problem då det finns så stort mörkertal.

– Det finns ju väldigt mycket dolda tal i det här så vi pratar ju faktiskt fortfarande om att vi har cirka 15000 per dygn som är ute och kör påverkade i trafiken. Så problemet är ju lika stort fortfarande.

Hur stort spann kan det röra sig om i det här mörkertalet?
– Det är väldigt stort på grund av att vi har så mycket dold rattfylleri. Människor som har problem med alkohol och människor som medicinerar kraftfullt som man kanske inte känner till.

Hur ser du att man ska arbeta mot detta?
– Om vi fick till ett riktigt kundkrav där vi då kan kräva att det ska vara alkolås i alla nya bilar som produceras. Detta är inget som man löser idag men under en längre tid så skulle man ju då minska rattfylleribrotten. Men då krävs det att vi som köper nya bilar då kräver att det ska finnas ett alkolås inmonterat i bilen, säger Putte Hansson som är verksamhetschef på NTF i Mariestad.

Reporter: Kristoffer Hilmersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".