Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Inviger Naturum vid Läckö slott

Kronprinsessan Victoria till Läckö; får äntligen sin 30-års present

"Det är ju ett minutprogram som vi försöker hålla"
7:04 min

Nu är det klart - kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer till Skaraborg 2 maj. Då ska de inviga Victoriahuset vid Läckö slott.

Naturum Vänerskärgården, eller Victoriahuset som det också kallas, är en 30-årspresent till kronprinsessan Victoria.

Hon fick sin present redan 2007 och i höstas stod bygget klart.
-- 2007 fick hon en symbolisk gåva, en utfästelse om att bygga ett naturtum som bar henens namn, säger Magnus Lönnroth, VD på Läcköstiftelsen till P4 Skaraborg.

Så hon vet egentligen inte vad hon fått?

-- Jo, kronprinsessan har varit med under arbetets gång och haft synpunkter så hon vet vad som väntar när hon kommer hit i maj, säger Lönnroth.

Allmänheten kommer att kunna välkomna kronprinsessparet på slottsvallen utanför Läckö slott, därefter blir det ceremonier inne på borggården innan det kungliga sällskapet vandrar ner till det nya biosfärområdet och det färdigställda Victoriahuset.

Projektet har tillkommit genom ett nära samarbete mellan Naturvårdsverket, Stiftelsen Läckö Slott, Statens fastighetsverk, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Lidköpings kommun, Västra Götalandsregionen, Sparbanken Lidköping och Sparbanksstiftelsen Väst, uppger Läcköstiftelsen i ett pressmeddelande. Byggnationen har utförts av Statens fastighetsverk och byggnaden blir en del av det statliga byggnadsbeståndet kring Läckö Slott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".