Foto: Julia Peric / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Vapenamnesti

Flest inlämnade vapen i Västra Götaland

"Man är anonym när man lämnar in sitt vapen"
1:04 min

Insamlingen av olagliga vapen är rekordhög i Västra Götaland.

Sedan den första mars kan man lämna in vapen som saknar licens. Daniel Norlander är polisintendent vid polisen i Västra Götaland.

– Den största delen är vanliga medborgare som har hittat vapen ifrån någon gammal avliden släkting, men vi tror oss också att vi fått in vapen från andra kretsar.

Inga efterforskningar
Han berättar att vapenamnestin ju är uppbyggd på så sätt att de inte gör några efterforskningar av de som lämnar in vapen.

– Men det är klart att när vi ser en gammal dam som är runt 70 år så förstår vi ju att det inte är från ett kriminellt gäng det vapnet kommer ifrån.

Är det några grabbar i gängen som har lämnat in sina vapen?
– Jag kan inte svara på det egentligen eftersom det är så med amnestin att man måste vara helt anonym, men när vi ser på vapnena vi får in kan vi konstatera att vissa vapen troligtvis kommer ifrån en miljö där man inte har tänkt sig att använda de här vapnet i ett ärligt uppsåt, säger Daniel Norlander på polisen.

Näst flest
Näst flest vapen närmare 400 har lämnats in i Skåne följt av i Gävleborg med 350.

Vapenamnestin, för olagliga vapen och ammunition, gäller fram till den 31 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".