Elisabet Eriksson med en gammal protokollbok från Söne Aftonskola. Foto: Viktoria Svedlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Lidköping

Välfyllt arkiv under nya biblioteket

Elisabet Eriksson: "Man får begära vilket material man är intresserad av"
1:31 min

I källaren under Lidköpings nya bibliotek går det att hitta så skilda saker som fanor från nykterhetsrörelser från slutet av 1800-talet och protokoll från syföreningar.

Vi fick följa med arkivchefen Elisabet Eriksson ner till Skaraborgs föreningsarkiv och bland annat titta i en gammal gammal protokollbok från Söne Aftonskola från slutet av 1800-talet.

- Det är lite roligt, här skulle man alltså lära sig hur mötesteknik gick till och man skulle lära sig argumentera och man hade alltså olika samtalsämnen olika dagar, säger Elisabet Eriksson och läser i den gamla slitna protokollboken.

Ett ämne var betydelsen av jordbruket. Men det kunde också handla om umgängesfrågor.

– Det här var ju unga män. När man bjuder ut damer på café: skulle de betala själva eller skulle de bli bjudna?

Sveriges största fansamling
Förutom de unga männens i Sönes diskussioner är arkivet fullt av böcker och prylar från till exempel nykterhetsföreningar eller syföreningar, från mitten av 1800-talet fram till idag.

Bland annat finns här också en av Sveriges största fansamlingar och det mesta i föreningsarkivet kommer att finnas tillgängligt för intresserade besökare när arkivet inom kort invigs.

- Det är ju det som är tanken. Det är därför vi har forskarplatser på andra våning där man kan sitta. Man får begära vilket material man är intresserad av så hämtar vi upp det, säger Elisabet Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".