1 av 4
Bo Åsenhielm, vd för Seaport Laxhall, kommunalrådet Johan Abrahamsson och Uhlf Skoglund, ordförande i Skara stifts egendomsnämnd, tar första spadtaget till fritidshusen. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 4
Bild från Seaport Laxhall. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 4
Intill Vänerkanten hade en tavla med bilder på de planerade husen satts upp. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio
4 av 4
Såhär är husen tänkta att ligga. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Torsö

Första spadtaget för strandnära lyxstugor i skärgården

Bo Åsenhielm om mångmiljonsatsningen: "Jag hoppas det här ska gå bra"
3:04 min

Nu har det första spadtaget tagits för 18 fritidshus vid Laxhall på Torsö. De lyxiga stugorna ska ligga bara några meter från Vänerstranden.

Bo Åsenhielm är vd för Seaport Laxhall, som står bakom mångmiljonsatsningen.

– Vi befinner oss så långt ut som man kan komma landvägen på Torsös västra kust. Härifrån så når man bland annat Brommö skärgård, som närmast kan jämföras med västkusten med sandstränder och klippor. Vi skulle gärna vilja att fler får chansen att uppleva det, säger han.

Det handlar om 18 fritidshus som ska byggas bara 15 meter från vattnet. I sommar ställs en visningsstuga upp och under de kommande 18 månaderna är sedan planen att alla husen ska komma på plats och bli sålda.

Inga trädgårdar
Än så länge vill Bo Åsenhielm inte säga vare sig vad husen kommer att kosta eller hur många miljoner den här satsningen omfattar, men ägarna till stugorna får förutom närheten till sjön också egen båtplats och sandstrand.

Det är den bekväme skaraborgaren som är tänkt som köpare.

– Det kommer inte att finnas några trädgårdar till dem, utom man ska kunna stänga dörren och åka härifrån utan en massa måsten. Jag tror att människor vill hinna med många olika saker idag och då har vi försökt att inrikta oss på att få det lättskött, säger Bo Åsenhielm.

Projektet har tagit tre år hittills och backas upp av Mariestads kommun, som ser det som en turism- och fritidssatsning. Därför har strandskyddet fått stå tillbaka i det här fallet, något som länsstyrelsen efterhand också har gått med på.

Förutom fritidshusen planeras också en småbåtshamn och 13 övernattningsstugor.

Flera intressenter
Inget av husen är tingat på förhand, men flera intressenter finns och prognoserna ser goda ut, enligt Bo Åsenhielm.

Nu hoppas han att konjunkturen blir gynnsam så att husen faktiskt blir sålda.

– Varje projekt innebär ett risktagande och därför har vi för avsikt att gå varsamt fram, men vi har en stark förhoppning och jag har redan samlat ihop såpass många intresserade personer att jag hoppas att det här ska gå bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".