Den kalla och torra våren har försenat blomningen. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Pollen

Intensiv pollensäsong väntar

När kylan ger upp väntas också pollensäsongen komma i gång på allvar. I år blir den intensivare än vanligt, spår Åslög Dahl, som är ansvarig för pollenlaboratoriet vid Göteborgs Universitet.

– Det mesta är ganska försenat men sen kanske man kan vänta sig en mer kompakt säsong. Om det följer då en värmeperiod i början av maj när björken har kommit igång kan det bli höga till mycket höga halter under några dagar, säger Åslög Dahl till P4 Göteborg.

Det är den ovanligt kalla och torra våren som har försenat blomningen. Det enda som kommit igång är hasselblomningen, och alen borde vara på gång, enligt Åslög Dahl.

Men sen när det väl blir varmt kommer träden att blomma på varandra och det blir lite tid för allergiker att vila emellan. Däremot blir antagligen säsongen kortare och dessutom påverkas gräset av den torra våren.

– Det är sannolikt inte blir en lika intensiv gräspollensäsong i år, för det brukar vara så att gräsets tillväxt brukar gynnas av att det är varmt och fuktigt, även om det kan komma mycket vissa dagar när det blir varmt, om det nu blir varmt igen.

Jonna Burén, P4 Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".