Katten Sam. Foto: Privat
Gössäter/Götene

Skjutningen av tamkatten Sam väcker reaktioner

"Det är ett övergrepp"
1:32 min

Fallet med tamkatten Sam som sköts i ett tätbebyggt område i Gössäter har nu väckt reaktioner utanför Skaraborg. Djurhjälpen Sjuhärad i Boråstrakten följer nu fallet.

Djurhjälpen kommer följa upp om fallet går till åtal och vad som händer då.

-- Det är viktigt för oss att veta hur detta kommer avlöpa nu med olika myndigheter och vilka beslut som tas därför att detta är ett stort problem, säger Pia Svensson är ordförande i föreningen.

Lyft kattens status
Hon tycker dessutom att det är viktigt att lyfta fram problemet och förändra synen på katter.

-- Vad är det som säger att till exempel en katt är övergiven och förvildad? Jag tror inte att en jägare kan göra detta. Och nu när man gör en uppenbar felbedömning och skjuter en katt som ägs av en familj där två små barn är inblandade, det är ju ett övergrepp och väldigt nonchalant tycker jag, säger Pia Svensson.

Rört upp känslor
Förra veckan kunde vi rapportera att tamkatten Sam blivit misstagen för en förvildad katt och blev därmed skjuten bara några meter utanför sin tomt, i Gössäter utanför Götene.

Vem avgör
Fallet har rört upp många känslor och nu vill Djurhjälpen Sjuhärad att man ska se över samarbetet för hur man ska ta hand om katter som kan vara hemlösa.

-- Öka samarbetet mellan länsstyrelse, polis och djurskyddsorganisationer. Då skulle det bli mycket bättre för djurskyddsorganisationer kan bättre bedöma om det är så kallade förvildade katter eller om det är bortsprungna katter. Så man inte bara skjuter den på avstånd.

-- Att springa omkring med ett vapen och skjuta så nära en bebyggelse och skjuta ett tamt djur och en familjekatt, det är ju som att köra rattfull och eventuellt köra på någon. Det kunde lika gärna kommit ett barn utspringandes när han stod och sköt, säger Pia Svensson som är ordförande för Djurhjälpen Sjuhärad.

Reporter: Kristoffer Hilmersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".