Marina Johanssons kvarlevor hittades i skogen utanför Stenungsund. Foto: Polisen

Riksåklagaren begär resning i Marinafallet

Björn Ericson, överåklagare RÅ: "Vi har kunnat bekräfta åklagarens hypotes"
1:08 min

Riksåklagaren har beslutat att begära resning i Högsta Domstolen i det så kallade Marinafallet. Det innebär att rättegången mot den tidigare friade mannen kan komma att tas om ifall Högsta Domstolen anser det.

Det var i april förra året som organisationen Missing People hittade Marina Johanssons kvarlevor i skogen i Svartedalen utanför Stenungsund. Hon hade då varit saknad i ett och ett halvt år.

Fyndet av kroppen och obduktionen är några av de nya omständigheterna som lyfts fram i Riksåklagarens resningsansökan. Enligt obduktionen är det troligt att Marina Johanssons skador uppstod av "ett skott mot huvudet av ett kulvapen".

– Man kan väl säga att hela händelseförloppet som domstolarna då inte tyckte var tillräckligt klarlagt har nu fått en helt annan stadga, säger överåklagare Björn Ericson.

Andra nya bevis är det emballage som hittades runt kroppen, en förnyad undersökning av offrets bil och kontroller av dator och telefon som använts nära tiden för det misstänkta mordet.

– En del av de tidigare omständigheterna i målet har kommit i ett annat ljus. Nu vet man att det inte bara är så att själva kroppen gömdes undan. Man vidtog också åtgärder för att man skulle ge sken av att hon hade rest iväg, säger Björn Ericson.

Innan kroppen hittades var Marinas före detta sambo misstänkt för mordet.

Den i dag 39-årige mannen misstänktes tidigt i utredningen. Han anhölls bara en vecka efter försvinnandet, men släpptes.

Nästan ett halvår senare hittade nya hyresgäster i huset en stor blodfläck i Marina Johanssons säng, som polisen missat. Då hittades även kulhål i väggen vid sängen.

Direkt efter rättegången i Uddevalla tingsrätt släpptes mannen och i domen friades han. Även hovrätten i Göteborg ansåg att bevisen inte räckte för att binda honom till brottet. I mars 2011 greps ex-sambon på nytt och åtalades i augusti för mord. Det nya kravet på resning förändrar inte mannens inställning till anklagelserna.

– Inställningen är oförändrad. Han visste ingenting om Marinas försvinnande. Han hade ingenting med det att göra och han är friad i två instanser, säger 39-åringens advokat Michael Hansson.

En resningsansökan måste lämnas in inom ett år från det att nya omständigheter upptäckts. Eftersom kroppen hittades den 14 april förra året var det nödvändigt att resningsansökan blev klar den här veckan.

Om HD beviljar resning ska målet prövas i samma instans som senast. Det innebär att rättegången i så fall tas om i hovrätten för västra Sverige i Göteborg.

Västekot/TT
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".