Mink. Foto: Heiko Junge/Scanpix
POLISEN

Ökat samarbete ska sätta stopp för olagliga djurrättsaktivister

Polis: "Bra samordning gör att vi kommer tillrätta med problemet"
1:16 min

Polisen tror att ett större underrättelsearbete ska sätta stopp för de djurrättsaktivister som tar till olagliga medel. Problemen har eskalerat i Skaraborg efter att en person i Hjo ansökt om att få öppna minkfarm.

Erik Nord är operativ chef för polisen i Västra Götaland och säger att det är svårare att jobba med sådana här fall då det oftast handlar om grupper.

--  Bevisningen ska inte handla om vad en grupp gjort utan vad en individ har gjort. När det väl rullar igång kan jag förstå att den som är målsägande och den som är utsatt för brott upplever det som förtvivlande, för det kan ta en tid innan vi kommer ikapp och får grepp om grupperingarna.

I november ifjol släpptes det ut cirka 1500 minkar från en minkfarm utanför Skara och efter att en man i Hjo nu har ansökt om att få öppna en minkfarm, har problemen kommit tillbaka. Mannen har fått yxor inkastade genom sina fönster och dödshot genom brev och så sent som i helgen så blev hans syster i Södermanland utsatt för brandbomber.

-- Jag tror att en bra underrättsverksamhet och en bra utredningsverksamhet lokalt, nationellt och internationellt gör att vi kommer tillrätta med de här problemen, säger Erik Nord.

Kristoffer Hilmersson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".