Dafgårds huvudkontor i Källby. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Källby

Dafgårds ändrar produktionen efter gris i älgköttslasangen

"Numera maler vi nöttfärs och älg helt separerat"
1:43 min

Livsmedelstillverkaren Dafgårds i Källby har lagt om produktionen sen det senaste larmet om att IKEA upptäckt att Dafgårds älgfärslasagne innehållit griskött.

Det var för ett par veckor sedan som IKEA, efter myndigheternas provtagningar i Belgien, uppmärksammade Dafgårds på att deras älgfärslasagne inte klarade av gränsvärdet och att den innehöll mer än 1% griskött.

– Traditionellt har vi malt köttet efter vilket dagsbehov som vi har. Då kan vi exempelvis ha malt blandfärs på förmiddagen och nötfärs på eftermiddagen i samma kvarnar och samma lokaler. Men sen ett par veckor tillbaks har vi ändrat på detta och maler nötfärs och älgfärs helt separerat från andra köttslag. Så det finns inte någon risk för någon sammanblandning, säger Jesper Lundqvist som är kommunikatör på Dafgårds i Källby.

Sen det senaste larmet om att IKEA upptäckt griskött i den Dafgårdsproducerade älgfärslasagnen som säljs hos möbeljätten har Dafgårds tvingats separera livsmedelsproduktionen.  Att  Dafgårds   älgfärslasagne inte klarade av gränsvärdet och att den innehöll mer än 1% griskött. blev ytterligare ett hårt slag mot både Dafgårds och IKEA med tanke på det tidigare avslöjandet att Dafgårds köttbullar innehållit hästkött.

– Det är naturligtvis inte bra. Men så fort ett fel upptäcks så sätter vi till all tänkbar energi för att åtgärda det felet.

IKEA spärrade ett parti på 10 000 ton lasagne på sitt centrallager efter den senaste upptäckten men möbeljätten har fått kritik för hållit tyst och inte informerat sina kunder om grisköttet i älgfärslasagnen. Vad gäller Dafgårds så kommer dom fortsatt leverera livsmedel till IKEA precis som tidigare enligt Jesper Lundqvist.

– Det förutsätter jag att vi kommer att göra. De spärrade partierna diskuterar vi och IKEA tillsammans med myndigheterna hur vi ska hantera.

Vad finns det för alternativ där?
– Det vill jag inte spekulera i. Det är IKEA:as produkter så det är de som tar det slutgiltiga beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".