Anstaltschef Sanela Ovcina tillsammans med säkerhetschef Camilla Aamoth vid muren på Tidaholmsanstalten Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Kriminalvården

Tuff arbetsmiljö innanför murarna på Tidaholmsanstalten

"Vi kan inte förutse allt, men när något händer ställer alla upp"
4:04 min

När en vårdare misshandlades till döds av en intagen på häktet i Huddinge så ställdes säkerheten inom kriminalvården på prov. P4 Skaraborg kommer i en serie granska vad som händer innanför murarna på de skaraborgska anstalterna. På Tidaholmsanstalten rapporterades 220 incidenter under 2012.  

Sanela Ovcina är sedan ett år tillbaka chef på Tidaholmsanstalten. Hon har arbetat inom kriminalvården i 13 år.
-- Mycket har förändrats under de åren. Nu är det mer sturktur både kring klienter och personal och det ger oss trygghet att möta vardagen och de olika situationer man kan ställas inför, säger Sanela Ovcina.

220 incidenter under förra året
Ett sätt att få struktur är det incidentrapporteringssystem där man listat en mängd kategorier. I stort sett allt som sker innanför murarna ska rapporteras och i fjol upprättades 220 incidenter på Tidaholmsanstalten; det kan vara fel på teknik som har med larm, lås och övervakning att göra, olyckshändelser, intagna som försöker skada sig själva, föremål och annat som tas i beslag.

Debriefing när personal hotas
Självklart uppstår mer allvarliga situationer; fem ordningsstörningar rapporterades under 2012 liksom två bränder, ett bombhot och 22 rapporter om hot och våld mellan intagna. Och vid två tillfällen har personal direkt utsatts för hot och våld.
– När en personal utsätts tas den om hand direkt. Vi har en debriefing och därefter bestäms individuellt vilka åtgärder som ska vidtas. är det något allvarligt så självklart polisanmäls det av anstaltsledningen, förklarar Sanela Ovcina.

Landets tredje största anstalt
Sanela Ovcina tar emot i den så kallade personalvillan som ligger mellan det yttre stängslet och den gamla anstaltsmuren. Längre in än så kommer inte utomstående. Tidaholmsanstalten har hög säkerhet, den är landets tredje största efter Kumla och Hall, här finns män som dömts för grova brott en del sitter på livstid. Att vistas bland människor som frihetsberövats och som inte äger sin tid är en speciell miljö. Vad som helst kan hända när som helst och det gäller för personalen att försöka känna av stämningen.
– Men man kan inte förutse allt. Vi liksom polisen och vissa andra myndigheter har ett speciellt jobb där man får räkna med att det uppstår vissa situationer, säger anstaltschefen.

Varje klient kartläggs
När den intagne kommer till Tidaholm placeras han på en speciell mottagningsavdelning där en risk- och behovsbedömning görs.
– En avgörande faktor är att det får inte förekomma någon hotbild och vi försöker förebygga incidenter genom att inte placera personen på en avdelning där det kan finnas hot från andra klienter.
– Vi ska ha god kunskap om de som kommer hit och även möta deras behov, fortsätter anstaltschefen.

Larm, självskydd och erfarenhet
När en kvinnlig kriminalvårdare misshandlades till döds på häktet i Huddinge hösten 2011 ledde det till en översyn av rutiner och säkerhet även inne på Tidaholmsanstalten. Framförallt pekade det på vilken utsatt situation de anställda faktiskt har; de bär ständigt larm, utbildar sig i självskydd och tränar på hur man bemöter klienterna på rätt sätt. Men det finns en sak som slår allt detta:

– Erfarenheten, den ska man inte underskatta. Vi jobbar med ett projekt att överföra det tysta kunnandet som vårdare byggt upp under många år till de som är nyanställda.
Sanela Ovcina betonar också kamratandan mellan de anställda som otroligt viktig. I en utsatt situation gäller det att kunna lita på sina kollegor: 
--  När något inträffar ställer alla upp! Jag känner mig trygg med min personal, att alla ställer upp är en förutsättning för att klara av de situationer som kan inträffa ibland, säger Sanela Ovcina.

Listan över incidenter på Tidaholmsanstalten 2012

Hot och våld: 22
Hot och våld mot anställd: 2
Bombhot: 1
Självskadande handling: 2
Brand: 2
Händelse som påverkar rättssäkerheten: 1
Fel/brister i rutiner, arbetssätt etc: 2
Olyckshändelser: 34
Skadegörelse: 2
Vattenskada eller annan fysisk påverkan: 6
Bortfall av serviceutrustning fastighet: 6
Anträffat vid visitation av klient: 3
Anträffat i gemensamt utrymme: 25
Avvikelsehantering hälso- sjukvård: 36
Yttre rondering: 2
Anträffat i bostadsrum: 22
Avvikelse: 2
Ordningsstörningar: 5
Larm och övervakning: 8
Rakel: 1
Anställd: 16
Under transport: 1
Fordon: 1
Nycklar/passerkort mm: 1
Dörrar: 7
Fönster: 4
Informationssäkerhet: 1

Källa: ISAP (kriminalvårdens incidentrapporteringssystem) kriminalvården Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".