Niclas Ekblad. Foto: SM unga bagare / Scanpix
P4 Morgon

Niclas från Tråvad kan vinna SM för unga bagare

Bagaren Niclas Ekblad om SM för unga bagare
5:36 min

I morgon avgörs det prestigefyllda SM för unga bagare i Göteborg. En av de tolv finalisterna som gör upp om vinsten är 20-årige Niclas Ekblad från Tråvad.

De tidiga morgnarna med brödbakande som Niclas spenderar på Burgårdens yrkeshögskola i Göteborg har gett resultat. Han är en av finalisterna i SM för unga bagare som avgörs imorgon, men intresset för bagaryrket började redan i nionde klass.

– Det är det kreativa hantverket och att få jobba med händer som lockar mig. Doften av nybakat bröd är härlig säger Niclas Ekblad.

SM för unga bagare arrangeras för att uppmärksamma bagaryrket bland de unga. På fem timmar ska de tävlande baka godsaker efter egna recept som sedan ska ställas ut i shoppingcentret Nordstan i Göteborg för en jurybedömning. Juryn kommer bedöma kreativitet, smak, färg och form på bakverken.

– Vi ska baka matbröd, frallor, bullar, wienerbröd och ett skådebröd som är ett typ av dekorationsbröd. Skådebrödet är det som är det svåraste säger Niclas.

Hur nervös är du?
Lite nervös är jag, men det kommer nog mer i morgon när vi väl står där.

En vinst i SM Unga Bagare handlar inte bara om ett svenskt mästerskap utan även en utagning till Svenska Juniorbagarlandslaget. Senare i höst kommer Juniorbagarlandslaget att tävla i de Europeiska Mästerskapen för unga bagare för att försvara förra årets bragd då Sverige tog hem guld.

Niclas vill inte ta ut något i förskott utan koncentrerar sig först och främst på tävlingen som är nu och sen får han se vad som händer om han skulle vinna.

Finalister: SM för unga bagare

1. Gustav Aldor, 23
2. Linda Andersson, 20
3. Emelie Borgström, 22
4. Eric Bäckström, 21
5. Niclas Ekblad, 20
6. Sara Fjärrstrand, 21
7. Carolina Karlsson, 22
8. Philip Koerffer, 20
9. Sara Lidell, 21
10. Patimakorn Padtum, 22
11. Cissi Strand, 19
12. Kim Westerling, 22

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".