Foto: Mikael Fritzon / Scanpix
Kollektivtrafik

Hård konkurrens om att få köra tåg mellan Stockholm och Göteborg

Trafikverkets Jonas Westlund
1:12 min

Nu hårdnar konkurrensen om att få köra persontåg på sträckan Stockholm och Göteborg. Två nya operatörer har ansökt om att få komma med i tidtabellen från nästa år.

I dag trafikerar två företag sträckan, SJ och Skandinaviska Jernbanor. De nya bolagen som också vill köra mellan Sveriges två största städer är MTR Nordic AB och Citytåget i Sverige AB.

– Alla järnvägsföretag som kör på statens spåranläggningar, som trafikverket tillhandahåller, är godkända av Transportstyrelsen. De gör i sin tur en värdering om ett företag får verka som järnvägsföretag. 

Ansökningstiden att får trafikera den svenska järnvägen gick ut i natt och nu ska Trafikverket ta ställning till vilka som får köra de olika sträckorna.

Jonas Westlund på Trafikverket säger att det nu är ett omfattande arbete som väntar.

– Det är många som ansöker om tåg och tillgång till spåren mellan Stockholm och Göteborg. Vi vet nu att det tillkommer trafik som ska få plats i Göteborg. Är det för många ansökningar måste Trafikverket välja ut vilket tåg som får ge plats till förmån för ett annat tåg.

Den 20e september fastställs tidtabellen för 2014.

Moa Gunnarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".