1 av 2
Tidaholmsanstalten är en av landets tyngsta anstalter. Foto: Scanpix
2 av 2
Camilla Aamoth, kriminalvårdsinspektör med ansvar för säkerheten på Tidaholmsanstalten. Foto: Pernilla Wadebäck / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Kriminalvården

Så fungerar säkerheten på Tidaholm - en av Sveriges tyngsta anstalter

Kriminalvårdsinspektör Camilla Aamoth om säkerheten på Tidaholmsanstalten
3:51 min

I andra delen av P4 Skaraborgs reportageserie om de skaraborgska anstalterna berättar vi nu om säkerheten på Tidaholmsanstalten. Sedan dödsmisshandeln av en kvinnlig vårdare på häktet i Huddinge har mycket hänt på en av landets tyngsta anstalter.

Camilla Aamoth, kriminalvårdsinspektör med ansvar för säkerheten, har arbetat på Tidaholmsanstalten i sammanlagt 17 år. Mycket har förändrats över tid, berättar hon.

– Vi är en klass 1-anstalt med mur och larm och annan teknik men den största utmaningen är ändå de intagna med olika kulturer och personligheter.

De som kommer till Tidaholmsanstalten avtjänar ofta långa straff för grova brott; Helge Fossmo, Mijajlo Mijajlovic, Tony Olsson och Jackie Arklöv är några av de välkända brottslingar som sitter eller har suttit bakom murarna här.

Höga säkerhetskrav
Samtidigt som det är ett straff som ska verkställas så ska de också erbjudas vård. Men det får inte ske på bekostnad av säkerheten, en balansgång som kräver en hel del av kriminalvårdarna.

– Ju mer man bygger upp skalskydd, ju viktigare blir det hur vi jobbar här inne. Att personalen rör sig bland de intagna och känner av stämningarna när något är på väg att hända, säger Camilla Aamoth.

Förra sommaren attackerade en 21-åring en annan intagen med kniv inne på Tidaholm. Detta var en av totalt 22 händelser som rapporterades in under rubriken hot och våld mellan intagna.

Bland de mer allvarliga situationerna fanns även fem fall av ordningsstörning och två fall där personalen hotats. Då aktiveras larmet och en hel kedja av insatser tar vid.

– Personalen trycker på larmet, larmchefen tar över och säkrar området och vi tar isär om det är bråk. Förhandlare kallas in och insatsstyrkan också om det handlar om intagna som barrikaderar sig, säger Camilla.

Tidaholmsanstalten har en egen specialutbildad insatsstyrka på 30 personer. Även specialutbildade förhandlare finns inne på anstalten och dessutom har kriminalvården en egen underrättelsetjänst som jobbar lokalt, regionalt och på riksnivå för att förebygga bråk mellan olika gäng.

Hotfulla situationer
Incidentrapporterna som P4 Skaraborg tagit del av visar att det kan vara till synes små bagateller som utlöser hotfulla situationerna. En diskussion i samband med matutdelningen inne på Tidaholmsanstalten i fjol urartade och personal kallades för "jävla fittor" och fick höra att: "Vi är många och vi hittar dig var du än gömmer dig"

Den tragiska händelsen då en kvinnlig vårdare misshandlades till döds på häktet i Huddinge resulterat i ändrade rutiner inne på Tidaholm.

– Det var oerhört tragiskt. Det är viktigt att personalen har rätt information om de intagna och vi har även nya rutiner när det gäller ensamarbete, vi ska inte ha ett riskfyllt ensamarbete, säger Camilla Aamoth.

Vad händer om man ändå som personal är rädd inne på anstalten?

– Vi reagerar alla olika och det är viktigt att vi kan säga när det inte känns okej även om personal runt omkring upplever att det inte var så farligt. Det måste vara prestigelöst!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".