Mark / Skaraborg

Personal i Marks kommun misstänks för tjänstefel - fostermamman Eva vill ha tillbaka barnen

Fostermamman: "För barnen är vi deras föräldrar"
3:09 min

Åklagaren har nu delgett totalt fem personer i Marks kommun misstanke om brott för sitt agerande i samband med att två fosterbarn omplacerats i kommunen. Eva från Skaraborg, som varit fostermamma åt barnen under flera års tid hoppas att resultatet blir att barnen flyttas tillbaka till henne.

Det är en före detta kommunpolitiker och fyra tjänstemän i Marks kommun som misstänks för brott.

– Man ska inte kunna göra såna här fel ostraffat. Det mest logiska borde vara att rätta till felet. Rättvisa har inte skipats innan barnen får komma hem. Så länge de vill hem är det vad man ska jobba utifrån. Sen hoppas jag att detta blir prejudicerande, vad jag vet har detta bara hänt två gånger tidigare. Det har aldrig varit så många personer som man nu funderar på att väcka åtal mot. Om jag förstått det rätt ledde de båda tidigare fallen till fällande domar.

Skulle en rättegång få konsekvenser och förändringar för socialtjänster runt om i landet?
– Självklart. Det skickar ut en tydlig signal att man inte gör såhär.

Fosterbarnen har bott på annat håll en längre tid. Hur ser du på möjligheten att återförenas med dem?
– Eftersom det är oss de ser som sina föräldrar kommer de inte sluta hoppas på att vilja komma hem. Längtan efter mamma och pappa försvinner inte. För de här barnen är vi deras föräldrar. Vi har inte träffat dem på ett halvår, vi har fått löften som dragits tillbaka. Jag vågar inte lita på någonting innan jag ser det i praktiken.

Kommer en rättsprocess kunna påverka era möjligheter?
Processen kommer inte igång förrän i höst och efter det kommer säkert överklaganden, så det kommer dras i rätten nästa år också. Jag hoppas det händer någonting tidigare, att socialdemokraterna tar sitt ansvar och rättar till felet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".