Fågelviksgymnasiet i Tibro. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Tibro

Fågelviksgymnasiet stoppar fem utbildningar - för få sökande

Tibro kommuns barn- och utbildningsnämnds arbetsutskott fattade i går beslut om att stoppa antagningen till fem av Fågelviksgymnasiets utbildningar inför hösten.

Kommunen vill komma till rätta med de senaste årens underskott i gymnasieverksamheten och anpassa skolans utbud till det minskade antalet elever.

– Det är av samma orsak som andra gymnasieskolor runt om i landet. Det är ett minskat underlag av ungdomar helt enkelt, säger Thomas Blomgren som är rektor på Fågelviksgymnasiet.

En rad anledningar
Enligt Thomas Blomgren har elevantalet minskat med cirka 30 procent under en femårsperiod. Och anledningen till att Fågelviksgymnasiet nu tvinngas stoppa antagningen till fem utbildningar handlar det om en rad anledningar.

– Det har stötts och blötts i flera år. Den största anledningen är ju antalet sökande till dessa program, säger Thomas Blomgren till P4 Skaraborg.

Vad händer med de som valt något av programmen som ni stoppar?

– De kommer bli kontaktade av antagningskansliet. Dessutom öppnar en möjlighet för omval 15 april, men de får givetvis kontakta oss om det finns några frågor och funderingar. Vi kommer göra allt vi kan för att eleverna ska få den utbildning som de vill ha, säger Thomas Blomgren

De utbildningsprogram som berörs är:

- Ekonomiprogrammet
- Estetiska programmet
- Humanistiska programmet
- Industritekniska programmet
- Hantverksprogrammet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".