Monica Edgar på Vikingagatan i Götene. Lägenheterna i området Prästgårdsängen byggdes i slutet av 60-talet och hör till det så kallade "Miljonprogrammet". Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Bostad

För dyrt för Götenebostäder att renovera 200 lägenheter

VD: "Lägenheter står tomma"
1:40 min

Götenebostäder väljer bort att renovera 200 lägenheter trots att det finns behov av det. Anledningen är att bolaget inte har råd och att de är rädda för utflyttning om hyrorna höjs.

-- Vi lider ju redan i dag av att invånarna flyttar i från kommunen, vilket gör att lägenheter står tomma, säger Roland Lundqvist är VD för Götenebostäder.

Så det gör att ni håller en lägre standard?

– Ja, vi får nog göra det.

I Skövde, Gullspång och i Lidköping kommer ett stort antal hyresgäster inom kort få hantera ingrepp i form av stambyten och renoveringar. Som P4 Skaraborg tidigare berättat, innebär det att hyresgäster tvingas flytta, på grund av stora hyreshöjnignar.

I Götene blir alltså både hyrorna och standarden orförändrade tills vidare. Monica Edgar bor i ett av två miljonprogramsområden i Götene.

– Den jag flyttade in i kunde ha varit fräschare. Jag har ju inte låg hyra för det.

Hon betalar ca 5 600 i månaden för sin trea. Så kommer det förbli, i alla fall ett tag till. Enligt Roland Lundqvist skulle Götene Bostäder vilja renovera inom en tioårsperiod. Men då blir hyreshöjnignar en följd.

– Det blir runt 15 000 - 25 000 mer i hyra per år.

Det är mycket pengar om man lever på marginalen.

– Ja, det är det. Vissa kommer kanske behöva flytta om en sådan renovering blir av.

Monica Edgar skulle vara en av dem.

– Det skulle inte gå. Jag är sjukpensionär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".