Pierre Rydén har passerat grindarna på Tidaholmsanstalten i snart 24 år Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Kriminalvården

Kriminalvårdare på Tidaholm: "En spännande värld att jobba i"

Pierre Rydén: "Man känner direkt om något inte stämmer på en avdelning"
4:04 min

De kriminalvårdare som arbetar allra närmast de intagna blir också de första att möta och ta hand om olika sinnesstämningar och situationer. Pierre Rydén som jobbat länge på Tidaholmsanstalten trycker på ärlighet och respekt, men även en luttrad vårdare ställs inför hotfulla situationer som ger bestående avtryck.

– Jag vill inte kalla att jag tar på mig en annan rock när jag kommer till jobbet, men det är en spänande värld där ingen dag är den andra lik. När jag går hem känner jag tillfredställelse att jag gjort ett bra arbete, säger Pierre Rydén.

För Pierres del har det blivit många arbetspass innanför murarna på Tidaholmsanstalten, här har han arbetat i snart 24 år. När han sitter och tar en kopp kaffe med sina kollegor pratar de mycket om respekt och ärligt bemötande. Eftersom många här inne har långa strafftider så lär personalen känna dem väl och delar både glädje och sorg.

– De intagna är experter på att läsa av oss, och känner direkt om du inte är ärlig i dig själv. Är det något de minns så är det om du inte är ärlig!

Viktigt med öppna kort
Pierre berättar att kan vara påfrestande att alltid vara påpassad och samtidigt själv helskärpt. Men om man har en dålig dag på jobbet är det viktigt med öppna kort inför sina kollegor.

– Här inne har vi alltid möjlighet att gå undan, det är viktigt att vi är proffs och att jag har en dålig dag får inte påverka samtalet här inne, det skulle ju vara förfärligt, säger Pierre Rydén.

Att läsa av varandra för att hitta små tecken på att något är på gång är ömsesidigt - både för intagna och personal handlar det om säkerhet och i värsta fall om att överleva.

Hur gör ni när ni känner att det börjar puttra inne på en avdelning?

– Här inne har vi tiden och den äger vi. Vi samtalar kollegor emellan och så har vi en organisation som kan förbereda så det inte eskalerar. Har man jobbat ett tag så känner man direkt när det är något som inte stämmer, det blir väldigt tyst och folk springer mycket sinsemellan, berättar Pierre Rydén

En situation som Pierre minns mycket väl, även om det hände för flera år sen, var inne på en avdelning med 32 intagna. Pierre och hans kollega var först på plats:

– I just det här fallet var det 16 celldörrar som åkte upp för att skymma det som hände längst ner. Jag sa till kollegan att vi får dra larmet direkt och sen sprang vi ner. Det var en riktigt jobbig situation, berättar Pierre. Även om ingen blev svårt skadad så förstod de allvaret i situationen och det gjorde även den intagne som blev angripen.

– Han sa det till oss; "Det var tur Rydén, att ni kom så snabbt för det räddade mitt liv!  

När liknande situationer uppstår finns det teknik och rutiner som hjälper de anställda. Men det allra viktigaste är tilliten till arbetskamraterna, menar kriminalvårdaren Pierre Rydén:

– Det är A och O att man kan lita på sina kollegor, det är jätteviktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".