1 av 2
2 av 2
Isen väller upp på land vid Hindens rev. Foto: youtube.com
Naturfenomen

FILM | Här väller isblocken in över Hindens rev

När familjen Fortea besökte Hindens rev fick de bevittna en spektakulär form av islossning. Händelsen fångades på film och klippet sprids nu på nätet.

Under utflykten i lördags började isen vid Hindens rev helt plötsligt röra på sig upp emot land. Plötsligt väller isblocken upp över stranden, under knak och brak, i cirka fem minuter innan det blir helt tyst.

-- Plötsligt hörde vi hur det började knaka i isen. Rätt som det är börjar det bullra och bli lite stökigt. Isen börjar röra sig allt mer och till sist blev det stora högar med isbitar, säger Pascual Fortea till SVT .

SVT:s meteorologer förklarar att naturfenomenet inte ovanligt. Däremot är det synnerligen ovanligt att någon lyckas bevittna det, på rätt plats vid rätt tidpunkt.

De berättar vidare på Västnytts hemsida att det handlar om vattenströmmar eller vind som lyckas få tag i en iskant och sedan trycker på. När isen väl är i rörelse får den egen kraft och en isvall byggs upp på land.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista