Christina Josefsson, ny ordförande i Gymnasium Skaraborg får svara på kritik. Foto: Lidköpings kommun
Utbildningar läggs ner

Gymnasium Skaraborg besvarar kritik

Christina Josefsson: "Vi vill höja bildningsnivån"
1:34 min

Gymnasiernas samverkansorganisation, Gymnasium Skaraborg, har inte agerat tillräckligt när flera kommuner nu tvingas dra ner eller stänga sina gymnasier. Kritiken kommer från rektorn för Fågelviksgymnasiet i Tibro Thomas Blomgren. Men enligt beredningsgruppens blivande ordförande Christina Josefsson är utvecklingen nödvändig.

Christina Josefsson säger att det inte är möjligt att upprättahålla kvalitet om man ska ha det i alla kommuner.

– Det måste ske en samverkan i hur det ska se ut. Den demokratiska aspekten måste varje kommun ta, det kan inte Gymnasium Skaraborg besluta. Det är i samverkan som behovet ska tillfredsställas och platser ska finnas.

I Tibro beslutades igår att fem utbildningar på Fågelviksgymnasiet stoppas, även Lagmansgymnasiet i Vara har fattat liknande beslut.

Beslutet är upp till kommunen
Christina Josefsson håller till viss del med om kritiken, att nedläggnings- och neddragningsbeslut skulle kunna samordnas bättre i Gymnasium Skaraborg. Samtidigt menar hon att det är naturligt att beslutet är kommunens.

Just nu pågår en utvärdering av Skaraborgs samverkan om gymnasieskolan - och Christina Josefsson ser flera områden där samarbetet trots allt borde förbättras.

– Vi vill höja bildningsnivån, vi vill se till att elevers behov av platser tillfredställs i Skaraborg. Men jag kan inte ge mig in i vad varje kommun vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".