1 av 2
Mamma Tahire med barnen Beona och Albert. Foto: Erik Holmlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Fyraåriga Bleona i läraren Susanne Karlssons knä. Foto: Erik Holmlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Vedum

Familjen utvisas till Kosovo efter 15 år i Sverige

Qazim Gosalci, Röda Korset: "Det var en besviken pappa"
1:02 min

Fyrabarnsfamiljen i Vedum, som bott i Sverige i 15 år, kan utvisas med omedelbar verkan. Migrationsverket har fattat det definitiva beslutet som innebär att familjen kan lämna Vedum inom kort.

Hoppet om att få stanna i Sverige stod till slut till yngste sonen Alberts asylansökan. Men igår eftermiddag fick familjen beskedet från Migrationsverket att de måste lämna Vedum och Sverige.

Familjen har bott i Sverige i 15 år, trots avslag från Migrationsverket. Barnen är födda och uppvuxna i Sverige, familjen har skapat sig en tillvaro i Vedum utanför Vara. Efter många turer tyder nu allt på att familjen kommer att utvisas.

"En besviken pappa"
Röda korset har engagerat sig i frågan och har tidigare uttryckt för P4 Skaraborg att ett utvisningsbeslut strider mot FN:s barnkonvention. Han säger så här efter att ha pratat med fyrabarnspappan Besim Hoti. 

– Det var en besviken pappa, en pappa som haft hopp om att familjens asylskäl ska prövas på ett riktigt sätt. Med all rätt tycker han att detta beslut inte är korrekt, säger Quazim Gosalci som är kurator på Röda Korsets behandlingscenter i Skövde.

Han menar att beslutet inte har gått rätt till, eftersom Albert inte fick något offentligt biträde.

– Pojken har haft rätt till det. Och beslutet är väldigt drastiskt med omedelbar verkställighet, säger han.

Familjen har rätt av överklaga beslutet och kommer göra det. Men eftersom utvisning ska ske med omedelbar verkan får familjen i såfall räkna med att göra det från Kosovo. Så tolkar Qasim Gosalci Migrationsverkets formuleringar.

Röda korset i Skövde kommer nu verka för att familjen i alla fall får stanna i landet tills dess att migrationsdomstolen behandlat deras öerklagan.

Migrationsverket vill inte uttala sig i det enskilda fallet, men säger till P4 Skarbarog att det i liknande fall är upp till gränspolisen när och hur en utvisning verkställs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".