Pernlilla Eklund med sonen Wiktor. Foto: Sten Lillieström / P4 Skaraborg
SKÖVDE

Lex Maria anmälan - överlevde mot alla odds

"De förväntar sig att jag ska förlåta allting"
1:39 min

Tio månader efter att ansvariga på Kvinnokliniken på KSS i Skövde varit nära att av misstag döda ett foster anmäls händelsen nu till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Pernilla Eklund är mamma till Wiktor, som mot alla odds överlevde sjukvårdens misstag. Hon väntar fortfarande på en ursäkt.

– Hur svårt hade det varit att höra av sig och säga att vi är ledsna för det som hänt. Det hade inte varit så svårt, säger Pernilla Eklund.

Läkaren säger att barnet inte finns och skickar hem Pernilla Eklund, som haft fem missfall tidigare, med magsårsmedicinen Cytotec. Den äter hon för att fostret ska stötas bort ur magen.

Men medicinen har inte avsedd effekt. Trots svåra blödningar visar ett ultraljud, 14 veckor efter att Pernilla blivit gravid, hur Wiktor lever. Idag är han två månader, och äter glupskt.

– Ja, det ser ut att smaka väldigt bra. Han är en riktig fighter. Envis så in i.... Ja, det är inte ens tryckbart. Men han är ju ett litet under.

Sen Lex Maria-anmälan

Efter det som hänt gör Pernilla Eklund en anmälan till Socialstyrelsen och fallet uppmärksammas i media. Men någon anmälan enligt lagen Lex Maria som kom till för att sjukvården måste lära av sina misstag görs inte av de ansvariga. Inte förrän nu. Detta trots att lagen säger att liknande händelser måste anmälas inom två månader.

För Pernilla Eklund så är det en tydlig signal.

– Då ser man ju vad det är värt, det är precis som att de förväntar sig att jag ska förlåta allting och dra ett streck över det, det är så det känns.

Först vid tre års ålder går det att säga om behandlingen lett till skador hos Wiktor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".