Åklagare, Lars Johansson. Foto: Pernilla Wadebäck / P4 Skaraborg Sveriges Radio
INBROTT I SKARABORG

Omfattande rättegång mot Borrligan avslutad

1:33 min

Nu har den långa rättegången mot Borrligan, där över 80 inbrott och inbrottsförsök utretts, avslutats. Förhandlingarna har pågått i närmare 20 dagar vid Skaraborgs tingsrätt och det råder inga tvivel om huvudmannen ska dömas till fängelse för inbrotten säger åklagare Lars Johansson.

Ligan har tidigare också kallats John Blundligan då inbrotten skedde när folk låg och sov. Rättegången är den största i Skaraborgs tingsrätts historia och har nu avslutats.

Lars Johansson anser att huvudmannen bör dömas till sex års fängelse.

– Det beror ju på antal gärningar som man behandlat här i huvudförhandlingen. Jag menar att han ska dömas för samtliga gärningar och bedömer man det totalta straffvärdet för det så ligger det på fängelse i sex år enligt min mening, säger kammaråklagare Lars Johansson.

Det var många medverkande i rättssalen som var trötta när den rekordlånga rättegången avslutades efter 18 dagar. Huvudmannen har erkänt 17 av de 79 inbrott han stått åtalad för, men åklagare Lars Johansson yrkar på sex års fängelse för samtliga.

Dom väntas den 25e april och den kommer med stor sannolikhet att överklagas. Det säger huvudmannens advokat Fredrik Almér som är kritisk till bevisen åklagaren presenterat.

– Åklagaren har hänvisat till vad medåtalade sagt, samt mobilmaster och borrning. Den bevisningen är inte tillräcklig för att fälla den tilltalade som ansvarig till brotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista