Per och Mats Karlsson. Foto: Kristoffer Hilmersson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Väder

Värmeväxlingar hotar årets jordgubbsskörd

Per och Mats Karlsson om årets jordgubbsskörd
1:33 min

Nu knackar våren på dörren och SMHI uppger att det kan bli upp emot 15-20 grader varmt nästa vecka. Men det är inte alla som tycker att den snabba värmeomväxlingen är positiv. Enligt bröderna Karlsson som äger Råda bär, kan det vara negativt.

De plantorna som ligger i tunnlarna drabbas inte så hårt av de snabba temperaturväxlingarna, men de utgör endast 10 procent av brödernas totala odlingar då resten ligger på vanlig odlingsmark.

– Växten blir stressad utav det snabba värmeomslaget och i och med att vi är så långt fram på året så finns det så mycket ljus så alla växter blir stressade och vill upp så fort som möjligt och blomma, säger Mats Karlsson.

Den långa och kalla vintern gör så att det kan komma att bli svårt att plocka jordgubbarna som ligger under bar himmel innan midsommar. Bröderna Karlsson välkomnar nu våren men hoppas att den ska komma succesivt med frostfria nätter.

– Jordgubbsplantan är otrolig gällande att kompensera sig. De har en förmåga att kunna slå sidorötter, så får man inte allt för kraftig värme och lagom temperatur så kan de kompensera sig och överleva skapligt och få en hyffsad skörd även om de fått vissa vinterskador. Men det gäller att ha tur också, säger Per Karlsson.

Pers bror Mats fyller i.

– Men blir det för varmt så hinner det inte läka, de hinner inte få ut nya rötter. Utan då vill de snabbt gå upp med blom och då kompenserar de inte, säger jordgbbsodlaren Mats Karlsson.

Kristoffer Hilmersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".