LIDKÖPING

Folkpartiet i Lidköping kämpar för att stoppa grusbrytning

0:30 min

Folkpartiet i Lidköping ställer sig emot Länsstyrelsens beslut om fortsatt grusbrytning i Råda ås. I veckan kom länsstyrelsens beslut om en rekommendation för fortsatt Grusbrytning i 15 år till. Nu ska Folkpartiet göra en namninsamling för att sätta stopp för brytningsplanerna.

Pär Johnson är gruppledare för Folkpartiet i Lidköping och är förvånad över Länsstyrelsens beslut

– Jag trodde inte att länsstyrelsen ens skulle ha den här rekommendationen, men vi är beredda att gå hela vägen och så långt vi kan för att få ett stopp på den här brytningen, säger Pär Johnson.

Länsstyrelsen har skickat sin rekommendation om fortsatt grusbrytning i Råda ås till Miljöprövningsdelegationen (MPD) som nu kommer att fatta det slutliga beslutet. Rekommendationen föreslår att det ska få fortsätta i 15 år till men Folkpartiet i Lidköping vill att det ska sluta nu. De kommer nu komplettera länsstyrelsens rekommendation till MPD som bland annat innehåller miljöpåverkan och en namninsamling för att sätta stopp på det.

– Vi ska ha ett hållbart samhälle och då ska vi bruka men inte förbruka miljön. Den här sanden är unik och det är ett miljö och rekreationsområde i Lidköping förutom ett unikt ren vattenfiltrering, säger Pär Johnson som är gruppledare för Folkpartiet i Lidköping

Om MPD skulle gå på länsstyrelsens rekommendation och fortsätta med grusbrytningen i Råda ås så kommer Folkpartiet att överklaga detta till Mark och Miljödomstolen.

Kristoffer Hilmersson
kristoffer.hilmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista