Miljön är en viktig fråga. Foto: Anders Wiklund / Scanpix.
Lidköping

Ungdomarna ska lösa miljöfrågan

1:27 min

Miljön är den viktigaste frågan för många studenter på De la Gardiegymnasiet i Lidköping. Det blev tydligt när man pratade framtidsfrågor på skolan. Och ungdomarna känner ett stort ansvar.

Eleven Karl Gustavsson säger att han inte vill leva i ett samhälle med en förstörd miljö.

– Om miljön är så dålig att man inte kan göra det man vill så måste man ju anpassa sig till det och det känns tråkigt. Det bästa vore ju om man kan slippa det och istället leva ett normalt liv.

 Vilken är den viktigaste framtidsfrågan för dig?
– Det måste ju vara miljön. Det är vi ungdomar som nästan har fått det jobbet att vi ska komma på lösningen. Jag tycker att arbetskraften som vi exporterar till andra länder skulle vi kunna ta tillbaka till Sverige. Vi skulle även kunna ställa krav på att man inte får ha så mycket utsläpp, säger Rebecka, elev på De la Gardigymnasiet.

De som besökte skolan och ville sprida denna framtidsoptimism hos ungdomarna är en organisation som heter we_change. Deras syfte är att få eleverna att själva tänka på hur man ska forma framtiden.

 – Den viktigaste frågan för mig är hur det kommer bli med miljön i framtiden. Om vi hittar någon lösning på det problemet. Jag tror inte att många har så stor koll på hur mycket miljön verkligen betyder för oss människor. Många tänker inte på det och ser det som en självklarhet, säger ytterligare en elev på De la Gardiegymnasiet.

Jonathan Borg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista