Tomas Ledin gästade studion i Skövde. Foto: Emilie Lindholm, P4 Skaraborg, Sveriges Radio

Tomas Ledin: Jag slutade med musiken och blev jättedeprimerad

19 min

Tomas Ledin gästar Skövde och i samband med detta besökte han också P4 Skaraborgs studio. I en öppenhjärtig intervju berättade han om allt från sina tidiga spelningar i början av 70-talet till om hur det var då han hamnade i en djup livskris.

Det finns få svenska artister som är lika folkkära som Tomas Ledin.

Den nu 61-årige musikern har ägnat ett helt liv åt musiken och skapat enorma mängde med hits.

I helgen gästar han Skövde Arena och avverkar inte mindre än tre föreställningar.

-Det är en hybrid mellan en krogshow, musikal och rockkonsert och för mig är det väldigt annorlunda mot det jag gjort tidigare i min karriär, berättar han.

Att Tomas Ledin nu trivs väldigt bra med sitt liv råder det inga tvivel om.

Men det har inte alltid varit så.

-I mitten av 80-talet kände jag att nu är jag klar och jag var också nyfiken på vad det fanns mer i livet att göra. Så i fyra-fem år höll jag mig ifrån scenen och låtskrivandet, berättar han.

Beslutet skapade en livskris.

-Första året gjorde jag ingenting och var jättedeprimerad. Hela mitt vuxna liv hade jag ju varit artist och låtskrivare så beslutet att sluta  var ju som att rycka matten under min egen identitet.

Därefter blev livet bättre och efter några år kom också suget efter musiken tillbaka.

-Helt plötsligt började bara låtarna komma igen och för mig var det en väldigt stark upplevelse för då kände jag att nu är jag hemma, det är det här jag har talang för och som jag skall syssla med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista