Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare. Foto: Rebecca Sutton/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
SKARABORG

Flest avhoppare i Skaraborg - nu ska Åkesson locka fler till SD

1:16 min

Sverigedemokraterna är det parti som har flest avhoppare i Skaraborgs kommuners kommunfullmäktige. När partiledaren Jimmie Åkesson besökte Skövde igår för att försöka engagera fler i partiet, pratade han om att rekryteringen av lokala politiker är partiets största utmaning.

– Det behövs fler som vill företräda vårt parti som politiker, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna har mandat i 14 av Skaraborgs 15 kommuner. Det är bara i Karlsborg som dom inte har en plats. Under den här mandatperioden har 39 procent av Sverigedemokraternas kommunpolitiker i Skaraborg valt allt hoppa av sina uppdrag, och det är fler än i något annat parti.

– Tyvärr har vi inte hängt med överallt organisatoriskt. Det är den största utmaningen vi har; att rekrytera lokalt, säger Jimmie Åkesson.

Han säger att Sverigedemokraterna har försökt att undersöka varför så många väljer att lämna sina uppdrag.

– Men det är svårt att säga generellt vad det beror på. För vissa har det handlat om hot och socialt tryck. Sen är det också många som kanske stod långt ned på en lista och inte räknade med att komma in i kommunfullmäktige, utan ställde upp för att vara lojal mot partiet, säger partiledare Jimmie Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista