Johan Dalén är läkare på Skaraborgs sjukhus hudklinik.Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
VÅRSOL

Fall av hudcancer ökar för varje år

1:20 min

Den kalla hösten och vintern har gjort att vi inte hunnit bygga upp något eget skydd mot solens strålar. Något som kan skapa problem för vår hud. Johan Dalén Gyllencreutz, läkare på Skaraborgs sjukhus hudklinik berättar att hudcancer ökar för varje år som går.

– Man ser en ökning samtliga former av cancer i huden för varje år där Malignt Melanom är den farligaste, säger Johan Dalén Gyllencreutz som är läkare på Skaraborgs sjukhus hudklinik.

Och även fast man kanske har legat och pressat i ett solarium under hösten och vintern så innebär inte det att man får något extra skydd mot vårsolen.

– Om man solar solarium så exponeras man för UVA strålning och det gör att man ser brunare ut men man får egentligen inget skydd mot solen.

Johan Dalén Gyllencreutz tror att folk har blivit mer medvetna om problemet med hudcancer då han har märkt av att fler folk söker sig till sjukhus för att se över potentiella farliga leverfläckar. Men även fast medvetandet har ökat så har vi fortfarande inte ändrat vårt beteende för solen.

– Jag tror att vi är mer medvetna men att vi inte riktigt kommit dit att vi har ändrat vårt beteende än. Man ser ju fortfarande att folk älskar solen och gärna åker till Thailand mitt i vintern och vara i solen mer än vad deras hud egentligen tål. Så det är en bit kvar tills vi använder den nya kunskapen till att ändra vårt beteende, säger Johan Dalén Gyllencreutz som är läkare på Skaraborgs sjukhus hudklinik.

Kristoffer Hilmersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista