Mannen överlämnade sig själv till polisen i Skövde under söndagen. Foto: Marie Schnell/P4 Skaraborg Sveriges Radio
POLIS

Efter 26 dagar på rymmen - så gav misstänkte våldtäktsmannen upp

3:09 min

Den man som är misstänkt för våldtäkt och som rymde i samband med ett sjukhusbesök har nu överlämnat sig själv till polisen. Mannen kom till polisstationen i Skövde vid 16-tiden under söndagen tillsammans med sin advokat Fred Höweler.

– Det skedde helt odramatiskt, vi blev kontaktade av advokaten redan på lördagen och var förberedda, säger Niklas Lindström på länskriminalen i Skövde till P4 Skaraborg.

Mannen har fram till idag varit på rymmen i 26 dagar och enligt polisen har det varit svårt för mannen att hålla sig undan ju längre tiden gått med tanke på att man måste ha både pengar och tak över huvudet.

Har mannen uppgett varför han rymde och sedan höll sig undan?
Ja, och han håller fast vid att han inte är skyldig till våldtäkt. Men vad han uppgett för skäl vill jag inte gå in på, säger Niklas Lindström.

Rymde när väktare gick på toa
Mannen greps och anhölls på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt på en kvinna i Lidköping den 17 mars. Dagen därpå klagade mannen över bröstsmärtor och kördes av polis till sjukhuset i Lidköping där han tillbringade natten. Bevakningen på sjukhuset sköttes av väktare från G4S, ett bolag som också hjälper polisen med arrestbevakningen på polisstationen.

Det var när mannen skrevs ut från sjukhuset och skulle hämtas av en polispatrull för att köras tillbaka till polisstationen som väktaren blev nödig och gick på toa. Mannen lämnade då sjukhuset och flydde springande ut i kylan i bara arrestkläder och strumpor och försvann.

Tidigare dömd till fängelse
Mannen dömdes för ett år sedan till åtta månaders fängelse för bland annat olaga hot och olaga förföljelse, och har även dömts för misshandel och överträdelse av kontaktförbud mot en kvinna.

När det gäller utredningen kring den misstänkta våldtäkten i mars så vidtog polisen vissa åtgärder för att den kvinna som gjorde anmälan skulle känna sig trygg under tiden som den misstänkte varit på rymmen. Häktningsförhandling mot mannen kommer troligen hållas redan på måndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista