Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd pratar med blivande fordonsmekanikern Salah Mahameed Mali på Lernia i Skövde. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Nya vårpropositionen - Sverige ska accelerera

2:48 min

Idag är Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i Skaraborg för att presentera vårpropositionen. I en bilhall på Lernia i Skövde berättar hon hur Sverige ska accelerera, trots att regeringen bromsar.

Idag, när regeringen presenterar sin vårproposition, står det klar att det inte har gått så mycket uppåt som finansministern trodde för bara några månader sedan.

Det är fortsatt högre arbetslöshet, lägre tillväxt än vad som spåtts och ökad statsskuld. Det kommer att ta några år till innan vändningen kommer, meddelar regeringen.

En del av förklaringen är nedgången i höstas, när varslen började rulla in igen.

Lernias Agneta Melin beskriver hösten såhär:

– Vi tappade ungefär häften av våra anställda. Det kom samtidigt som Asko i Jung och Swedwood i Tibro varslade, så hela Skaraborg var hårt ansatt och det märktes på vår orderingång också.

Regeringens väg för att ta Sverige framåt är krokig. Bromsar regeringen för mycket, kommer man inte framåt snabbt nog. Gasar man för mycket kan man hamna helt fel. Bland blivande bilreparatörer presenterade infrastrukturminister idag regeringens gyllene medelväg med satsningar på utbildning av bland annat sjuksköterskor, fler praktikplatser och tidigareläggning av underhåll på vissa järnvägssträckor.

Om satsningarna hamnar i Skaraborg är inte bestämt. Men Karin Lilja, som är verksamhetschef på Lernia utbildning, gillade ändå regeringens riktning.

– Jag såg 7 000 nya utbildningsplatser. Det är helt fantastiskt. Både en satsning på högskolan och på praktikplatser så att det finns en plats också för dem som inte är sugna på att läsa. Jag är glad, jätteglad, säger Karin Lilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista