Mariestad

Toppolitiker i Mariestad misstänks för fusk

1:34 min

En socialdemokratisk politiker i Mariestads kommunstyrelse misstänks ha tagit ut ersättningar från två håll samtidigt, både från kommunen och från sin arbetsgivare. Kommunen bekräftar att man samkört politikerns kommunala lönelista med arbetsgivarens och man har hittat felaktigheter.

– Det finns saker som det finns frågetecken kring, säger Ola Blomberg som är administrativ chef på Mariestads kommun.

Kan du förtydliga dig där?

– De arvoden som den förtroendevalde har tagit ut har inte varit helt okej. Men i de allra flesta fall så rör det den förtroendevaldes relation till arbetsgivaren.

Kommunstyrelsepolitikern ska ha tagit ut ersättning från sin andra arbetsgivare som personen inte har rätt till. Det visar samkörning av lönelistor som kommunen gjort på begäran, politikerns arbetsgivare.

Det ska enligt uppgift röra sig om ersättningar för resor, sjukersättning och förlorad arbetsersättning. Vilka summor det handlar om vill Ola Blomberg, administrativ chef på Mariestads kommun inte gå in på i nuläget.

– Jag vill inte gå in på det.

Nu kommer Mariestads kommun gå vidare och ska också granska lönelistor för hösten. Någon polisanmälan är inte akutell i nuläget från kommunens sida, enligt Ola Blomberg, som ändå tydliggör allvaret i misstankarna.

– Det allvarligaste, om felktigheterna visar sig stämma, är hur detta påverkar allmänhetens fötroende för de förtroendevalda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista