1 av 2
Under vallningen går den mordmisstänkte fram till en annan vägbrunn än den polisen genomsökt Foto: POLISEN
2 av 2
I förundersökningen framgår hur brunnarna är sammankopplade Foto: POLISEN
Polis

Nya bevis efter 13 år: Här dumpades 52-årige skövdebon

Snart 13 år efter mordet på en 52-årig skövdebo har polisen gjort nya fynd. Den mordmisstänke som själv erkänt brottet har dessutom pekat ut en annan plats där han dumpat kroppen, en plats som polisen tidigare missat att undersöka.

Den första mars i år tog polisen med den mordmisstänkte ut på en vallningsresa för att få honom att peka ut mordplatsen i ett skogsparti i Skövde och det ställe där kroppen sedan dumpades, i en vägbrunn utmed en mindre länsväg i Mölltorp. Detta för att kontrollera om mannen på så sätt kan styrka sitt eget erkännade.

Hittar ej mordplatsen
I den nya förundersökningen framkommer att mannen inte lyckas lokalisera den exakta platsen för mordet. Det har gått tretton år och han känner bara vagt igen sig i omgivningen. Polis från länskriminalen tillsammans med polisens tekniker, den mordmisstänkte och hans dåvarande advokat Jonas Granfeldt fortsätter resan mot Karlsborg och sedan tar de av mot Mölltorp. 

Mannen uppmanar polisen att sakta in när de närmar sig platsen där han gjorde sig av med kroppen. "Här kan vi stanna", säger han och går raka vägen fram till en vägbrunn. Dett visar sig att det inte är den vägbrunn där kvarlevor och kläder efter 52-årigen hittades för sju år sedan, utan mannen går istället fram till brunnen på andra sidan vägen.

Pekar ut annan dumpningsplats
Han är mycket säker på sin sak även om polisen ifrågasätter honom. När de förklarar att han pekat ut fel brunn tror mannen att polisen vill testa hans berättelse och säger: "Jag kan era metoder, det var i den brunnen jag stoppade kroppen".

Den 19:e mars görs därför en ny platsundersökning, och den stärker den misstänktes uppgifter. De två brunnarna på var sida om vägen är förbundna med en 10 meter lång vägtrumma, och det är fullt möjligt att kroppen dumpats i den södra brunnen och sedan sköljts vidare med vattenströmmen till nästa brunn.

Bara ena brunnen genomsöktes 2006
Rent hypotetiskt kan man ställa sig frågan om det hade gått att binda mannen till brottet om man undersökt båda brunnarna år 2006. Men varken åklagaren Marianne Aldén eller polisen vill kommentera de nya uppgifterna förrän i samband med rättegången.

Att kvarlevor efter den mördade 52-åringen hittades år 2006 var en ren slump. En man var ute och spolade och slamsög brunnar i området och hade redan hunnit slamsuga den vägbrunn som gärningsmannen nu pekar ut. När han började slamsuga brunnen på andra sidan vägen avslutade han tvärt när han upptäckte mänskliga kvarlevor och polis kallades till platsen. Vad ingen tänke på då var att undersöka båda brunnarna, utan polisen antog då att alla fynden kommit från den sista vägbrunnen.

Det är enligt förundersökningen konstaterat att den benbit som hittades härrör från en människa. I den brunn som den mordmisstänkte pekade ut hittades tygrester och en knapp, men polisen har ej kunnat koppla de fynden till brottet. Efter att Högsta domstol beviljat prövning blir det nu hovrätten som får pröva de nya uppgifterna när förhandlingarna inleds den 15 maj. Mannen bytte nyligen advokat och kommer att försvaras av Tomas Bodström.

Tidigare om 13 år gamla mordet i Skövde

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista