Foto: Odet Balilty/Scanpix.
Politik

Fuskande Mariestadspolitiker ber om ursäkt

4:02 min

Den politiker i Mariestad som anklagas för att ha tagit ut arvode från kommunen samtidigt som han plockat ut sjukersättning ber nu om ursäkt.

Socialdemokraten Sture Petterson säger till P4 Skaraborg att han gjort fel och att det är oförsvarligt.

– Det var så att jag missade två gånger i vintras när jag varit på kommunala uppdrag och varit sjukskriven samtidigt. Jag åkte på ett kommunalt uppdrag för så sjuk var jag inte. När jag sen satt och fyllde i mina lönelappar så glömde jag helt enkelt av detta.

– Man får inte göra det egentligen men jag har gjort det. Punkt slut.

Varför var du möten om du nu var sjukskriven?

– Det är väl så att jag i grund och botten är en ganska arbetsam människa och då försöker man göra så mycket man någonsin kan.

Hur gör du rätt för dig nu då eftersom du fått sjukpenning från din arbetsgivare?

– Det är inget konstigt. Det är precis exakt som när man får fel på en lön. Då gör man ju rätt på det och reglerar på nästa lön.

Är det fler gånger som du varit sjukskriven som du tänker att det skulle kunna blivit fel även där och missat?

– Inte vad jag kan påminna mig, absolut inte. När det här rann upp blev jag precis jättechockad. Jag hade noll koll på läget, säger Sture Petterson.

Det var hans arbetsgivare som blev misstänksam och kontrollerade Pettersons lönerapporter. Men Marianne Kjellqvist, socialdemokratiskt oppositionsråd i Mariestad anser inte att partiet behöver agera.

--Det är ju allvarligt, men det har retts ut de två dagar det gäller. Det kommer inte bli några påföljder. Det är väldigt noga att man gör rätt, men det handlar om uppsåtet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista