Bosse Börjesson, ordförande i Vårkumlas hembygdsförening framför kyrkan i Vårkumla. Foto: Carina Grönqvist / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Vårkumla tog hem segern som Skaraborgs vackraste ortsnamn

3:49 min

Idag stod det klart att  Vårkumla röstats fram till Skaraborgs vackraste ortsnamn. Vårkumla vann med 26% av rösterna framför Gudhem, Fagersanna och Kungslena.

I Vårkumla ringer det i kyrkklockorna, en högtidsringning för att tillkännage att Vårkumla tagit hem titeln: Skaraborgs vackraste ortsnamn. Den lilla långsmala orten som ligger på åsen mellan Vartofta och Kinnarp-Slutarp vann med 233 av 1000 röster, strax efter placerade sig ortsnamnen Gudhem, Fagersanna och Kungslena. 

Bosse Börjesson, ordförande i hembygdsföreningen tar emot beskedet med glädje.

– Det känns jätteroligt, jag har följt det här lite grann så vi var lite förberedda på det. Jag har pratat med många som bor här i socknen och de tycker att det är roligt. 

Vad är det med Vårkumla som klingar så vackert i öronen på folk tror du?

– Jag vet inte, men du ser ju så fint det är här en vårdag. Det kanske kan vara ordet vår som lockar.

Även om alla invånare i orten hade röstat så hade det inte räckt till eftersom ortsnamnet vann med 233 röster, mer än dubbelt så många som invånarna i Vårkumla som endast består av 90 invånare.

Ska ni fira nu då?

Visst ska vi fira, vi har lite aktiviteter här framöver. Vi ska börja med att ha med den här vackra blombuketten på vårat styrelsemöte i morgon kväll. Invånarna i Vårkumla har engagerat sig och röstat på Vårkumla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista