En av de åtalade och ett 20-tal åhörare tog plats i sal fem i Skaraborgs tingsrätt under tisdagsmorgonen. Emilie Lindholm / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skövde

Så gick rättegången om fylleskandalen på Västerhöjd

1:12 min

Skickade polisen en tydlig uppmaning? Följde isåfall ungdomarna polisens order? Det var knäckfrågorna i rättegången mot de åtta åtalade ungdomar som misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med fylleskandalen på Västerhöjd förra året.

Det var en glad stämning med sång, visselpipor och en del fylleri. Den bilden stämde de flesta inblandade in i när fylleskandalen på Västerhöjd, i samband med skolstarten i augusti förra året, togs upp i Skaraborgs tingsrätt idag.

Uppladdningen inför den så kallade insparken, där den nyblivna treor inviger nyblivna ettor på Gymnasium Skövde Västerhöjd, slutade inte enligt planen. I rätten idag handlade det en hel del om hur tydlig polisens order varit. Det var en specifik fråga som återkom vid flertalet tillfällen.

– Har du hört det här eller inte, var frågan som åklagare Anna K. Johansson ställde till samtliga åklagare. 

Har de åtta åtalade ungdomarna, fem killar och tre tjejer, isåfall lydit denna order eller har de struntat i den? Det är framför allt den frågan som rätten nu har att ta ställning till.

Försvarsadvokat Tore Brantler hade sin ståndpunkt klar.

– Det här borde inte ha gått till ett åtal över huvud taget. De har inte gjort annat än sjungit och blåst i veisselpipor. Sedan har vissa varit berusade i skolan. Det ska man inte vara, men det har ju inte med åtalet att göra.


Tidigare rapportering:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista