Monica Malmqvist är sektionsordförande i Kommunal på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg

Sjukhuspersonal kan tas ut i strejk

1:32 min

Anställda inom Skaraborgs kommuner och landsting kan komma att tas ut i strejk då Kommunal inte kommer överens med arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting. En yrkesgrupp som berörs är sjukhuspersonal på Skaraborgs sjukhus.

- Vi ligger på för låg lön om du jämför med mansdominerade yrken. Framför allt undersköterskor, vaktmästare, kökspersonal och du har massa olika yrken. Det blir säkert jättestort.

"Alla yrkesgrupper"

- Jag hör bara positivt från alla yrkesgrupper jag träffat hittills, säger Monica Malmqvist som är sektionsordförande på Kommunal vid Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Monica Malmqvist arbetar som undersköterska och hon är precis som många andra medlemmar i Kommunal redo att gå ut i strejk. Kraven som ställs är att lönerna höjs, att anställda får arbetskläder och att håltimmar mitt under arbetsdagarna tas bort. Om det inte blir så eller om ingen annan lösning uppnås med arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting innan den 29 april är det omkring 9000 anställda i landet som går ut i strejk.

"Det är självskrivna krav"

- Det är tråkigt att vi inte kan föra en bättre dialog tycker jag. För mig känns det som det är självskrivna frågor vi driver. En industriarbetare skulle inte gå till sitt arbete utan skyddskläder och skyddskor. Det gör man inom hemsjukvården och inom barnvården. För mig så känns det som om det är väldigt självskrivna krav vi ställer. Det är inga oövervinnerliga krav på något vis, säger Monica Malmqvist.

Sveriges Kommuner och Landsting kommenterar inte varslet i nuläget men förhandlingsdelegationens ordförande Ingela Gardner Sundström har uttalat sig på deras hemsida.

- Det är förstås olyckligt att vi inte nått ett avtal och att Kommunal väljer att varsla för konflikt. Ingen tjänar på detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista