1 av 2
Enligt Maria Söderberg, verksamhetschef på barnmedicinska avdelningen behöver man ha fler händer. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Anna Karin Kronvall. Foto: Erik Holmlund P4 Skaraborg/Sveriges Radio.
SKARABORGS SJUKHUS

Överbeläggning på barnmedicin oroar personal

1:42 min

Problemen på Skaraborgs sjukhus fortsätter. Under gårdagen hade man 21 sjuka barn - men bara 14 vårdplatser på avdelningen för barnmedicin. En överbeläggning man fått vänja sig vid. Det säger barnsjuksköterskan Anna Karin Kronvall.

– Man hinner inte med patienterna på samma sätt. Vi har inte tillräckligt med läkare, tillräckligt med personal och det gör att folk får vänta.

Flera avdelningar vittnar om samma sak. Arbetsbelastningen har varit ohållbar det senaste och oron inför sommaren är stor. Man menar att de stora besparingar som gjorts inom Skaraborgs sjukhus nu går ut över patientsäkerheten.

– Risken ökar ju för att man gör fel och det kan i värsta fall skada någon.

Sjukhuset har en bemanningspool som ska användas på olika avdelningar vid behov. Problemet är att många avdelningar nu behöver de extraresurser som finns samtidigt. En omöjlig ekvation, menar verksamhetschefen för barnmedicin, Maria Söderberg.

– Nej, då hade jag löst den redan. I den här perioden hade vi behövt vara fler händer.

Vilket ansvar känner du själv, som verksamehtschef över att bemanningen fungerar?
– Jag känner ett oerhört stort ansvar naturligtvis. Det är med sorg i hjärtat jag ser hur personalen sliter. Det här är inte min intention, att verksamheten ska fungera så här. Jag försöker på olika vis, genom olika vägar, att påkalla den problematik som finns.

P4 Skaraborg har sökt Birgitta Molin-Mellander, direktör för Skaraborgs Sjukhus, men hon har avböjt att ge en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista