Thomas Bodström är barn-och elevombudsmannens företrädare. Foto: Scanpix
Skaraborgs tingsrätt

Advokat Thomas Bodström om mobbning i Skövdeskola: "Obegripligt att man inte tagit tag i situationen"

2:12 min

Att bli kränkt och slagen var vardag för en före detta elev på en skola i Skövde. Idag inleddes rättegången mot Skövde kommun, som enligt barn- och elevombudsmannen inte gjorde något för att stoppa mobbningen som skedde för 5 år sedan.

Den kände advokaten Thomas Bodström är barn-och elevombudsmannens företrädare. Han säger att rättegången är viktig men jobbig för pojken, som idag är 19 år.

– Det är jobbigt för honom, men samtidigt är det viktigt att han får upprättelse. Han har blivit så oerhört kränkt under så lång tid att det är viktigt för honom under resten av hans liv att han får känna att det här inte var acceptabelt, allt våld och alla kränkningar, säger Thomas Bodström.

Huvudet dunkat i stengolv
Vid rättegången idag fick pojken återuppleva allt som hände i skolan under de svåra åren i sjuan och åttan. Han fick bland annat huvudet dunkat i ett stengolv, byxorna neddragna och blev regelbundet kallad för nedsättande ord.

Barn-och elevombudsmannen menar att Skövde kommun, som driver skolan, inte gjorde tillräckligt för att stoppa mobbningen. Men kommunen håller inte med. Skolan höll under perioden ett stort antal möten med föräldrar, personal och elever om hur man ska behandla varandra.

- Kommunen har ju förståelse för att han har mått dåligt naturligtvis på olika sätt. Det är ju därför kommunen har vidtagit olika åtgärder men som sagt det här är ju situationer som inte låter ställa upp sig i bara svart eller vitt. De kan inte agera hur som helst utan det finns ett regelsystem som skolan också måste hålla sig till, säger kommunens juridiska företrädare Christer Hjert.

Men kommunens insatser var inte tillräckliga, menar advokat Thomas Bodström.

– Här talar vi månader, år. Ett väldigt, väldigt tydligt mönster av oerhört kraftig mobbning. För mig är det obegripligt att man inte har tagit tag i situationen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista