JOBB

Var tredje anställd inom vård och omsorg går i pension i Vara kommun

1:50 min

Det är varsel, neddragningar och svårt för ungdomar att få jobb. Men inom vård och omsorg finns jobben, både nu och framöver. Berit Hallersbo är HR-chef i Vara kommun, där prognoserna säger att var tredje anställd kommer att gå i pension inom en tioårsperiod.

– Vi blir av med ungefär en tredjedel av vår arbetskraft inom en tioårsperiod. Samtidigt kommer de äldre att bli fler och de unga som växer upp och ska ta hand om oss blir färre.

Barnen och de äldre har ökat som grupp de senaste åren och står för nästan hela befolkningsökningen.

För många kommuner, främst på landsbygden, kommer äldrevården därför att bli en utmaning att bemanna, eftersom de unga flyttar och de äldre stannar kvar.

Och så är det bland annat för Vara kommun.

Här minskade befolkningen mest i Västra Götaland förra året. Här var det så få niondeklassare som valde Lagmansgymnasiet i år, att det inte blir någon skolstart här i höst.

– Urbaniseringen är en stark kraft. Och har vi då små årskullar som dessutom flyttar ifrån oss, samtidigt som vi äldre är rätt stationära och blir kvar, så tror jag att utmaningen kommer att öka.

För att möta det här har Vara gjort om stora delar av sitt sätt att rekytera och hantera sin personal.

Här får vikarier veta att kommunen är beredd att garantera dem arbeten. Har de inte rätt eller tillräcklig utbildning så får de erbjudande om att skaffa det. Varslad industripersonal sugs upp.

Viss övertalig personal sägs inte upp, utan kommunen går med överanställningar. Man samlar helt enkelt i ladorna för kommande behov, säger Berit Hallersbo:

– Det kan man helt klart säga. Vi har skapat den här relationen med våra vikarier, de här systemen, avdelningen, för att vi ska ha personal när det behövs.

Marthina Stäpel

0500-77 30 19
marthina.stapel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista