Foto: Marie Schnell Forkman/P4 Skaraborg
sjukvård

Läkaren försvarar nya rutinerna vid återbesök för bröstcancer

5:33 min

Det kommer bli färre obligatoriska återbesök för de som har haft bröstcancer då rutinerna för att följa upp bröstcancerpatienter har ändrats. Återbesöken ska ersättas med mer självkontroll och samtal med kontaktsjuksköterska.

Från och med nu får bröstcancerpatienter i Skaraborg bara en eftervårdskontroll. Tidigare har patienterna kallats till undersökning en gång om året i fem år. Istället ska kvinnorna träffa en "kontaktsjuksköterska" och fylla i en enkät där de beskriver om de är oroliga för något.

Stig Holmberg, läkare på Sahlgrenska och processägare i regional cancercentrum väst säger:

– Jag skulle vilja säga att vi förbättrar möjligheten att följa upp patienter som har fått behandling för bröstcancer. Det här är en del av ett arbete som regionalt cancercentrum bedriver och de är till för att se till att patienter med cancersjukdom får en förbättrad vård.

Men, varför lägger ni mer ansvar på patienten?

– Vi lägger inte mer ansvar på patienten, vi ser till att kavlitén på uppföljningen blir bättre, på det här sättet får vi reda på vad som är besvärligt för patienten, så att vi kan vidta åtegärd när vi får in deras svar. Det är inte tänkt att patienterna inte ska ha kontakt med sjukvården utan precis tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista