Ny yrkesutbildning till Skövde

I höst startar Skövde kommun sin första KY-utbildning. En kvalificerad yrkesutbildning finansierad med statliga pengar.

Utbildningen är på ett och ett halvt år med inriktning mot hälso-sjukvårdsadministratör

Det är Vuxenskolan i Skövde som arrangerar utbildningen och det blir första gången som kommunen startar en kvalificerad yrkesutbildning. Efter avslutade studier blir man hälso- och sjuvårdsadministratör - det är det som tidigare kallades läkarsekreterare.

– Orsaken till namnbytet är att ansvaret och arbetsuppgifterna för yrkesgruppen nu för tiden omfattar långt mer än ett sekreterarjobb, säger Vuxenutbildningens rektor Jonny Palmkvist.

– Tiden är förbi då arbetsuppgifterna sträckte sej till att skriva ut journaler. Nu handlar mycket om ekonomi och data och därför måste kompetensen höjas, säger Jonny Palmkvist.

Bland kurserna ingår förutom ekonomi och datakunskap också statistik och en högskolekurs på 5 poäng i vårdinformatik och it. En tredjedel av utbildningen ska studenterna tillbringa ute i arbetslivet och kontakter har knutits med Skaraborgs sjukhus och primärvården.

De sökande får bland annat gå igenom personliga intervjuer och praktiska tester. Utbildningen för de 25 som väljs ut startar i augusti.