Arne Albertsson bygger rovdjursstängsel runt sina får. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Töreboda

Fler bygger rovdjursstängsel runt sina djur

Markägare: "Det är tryggare att ha dem än inte"
1:32 min

Allt fler i Västra Götaland väljer att sätta upp rovdjursstängsel för att skydda sina djur. Fårägaren Arne Albertsson i Åsebol söder om Gårdsjö har satt upp flera kilometer stängsel, men har ändå haft påhälsning av varg i sina hagar.

Arne Albertsson i Åsebol söder om Gårdsjö har just nu kring 300 djur som behöver skyddas och har satt upp tre kilometer stängsel runt två hagar.

Och han är inte ensam. Det är fler och fler som gör det och med nyinflyttade vargar lär det inte bli färre. Om man bor i ett området där rovdjur riskerar att skada djuren kan man ansöka om att få ekonomiskt bidrag hos länsstyrelsen till material för att bygga stängslet.

Arne Albertsson satte upp sina första meter redan för sex år sedan. Allt eftersom har stängslet sedan utökats då han bor i Tivedsområdet, där vargparet placerades ut. Stängslet ger en viss trygghet, men har inte helt stängt ute rovdjurten från Arne Albertssons hagar. 

– Jag tror inte på stängslen. Men det är klart att det kanske är tryggare att ha de än att inte ha dem, säger Arne Albertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".