Lastmaskiner stals i Skaraborg - skeppades till Gotland

En härva med stulna lastmaskiner håller på att rullas upp på Gotland. En 38-årig man har häktats, misstänkt för att vara huvudman i härvan.

Totalt är det nio lastmaskiner som stulits, däribland en som stals i Götene sommaren 2004 och en som stals i Vara i november förra året.

Lastmaskinerna har forslats över till Gotland, där de har sålts vidare.

Stölderna uppdagades när en tilltänkt köpare på Gotland upptäckte att chassinumret var borta på en lastmaskin dom skulle köpa.

Den häktade 38-åringen hör hemma i Brastad.

Det var i december förra året som ett gotländskt åkeri erbjöds att köpa en av de lastmaskiner som 38-åringen förmedlat. Men i samband med att lastmaskinen kontrollerades väcktes misstankar eftersom chassinumret var förstörd och området omkring numret var omlackat. Dessutom stämde inte detaljer i maskinens utförande med vad som var gällande för den årsmodellen. Polisen kontaktades och så rullades hela härvan med de stulna lastmaskinerna sakta upp.

Det visade sig totalt vara nio lastmaskiner som stulits på olika ställen i Västsverige och som sedan fraktats till Gotland. Här hjälpte ett gotländskt företag till med att förmedla försäljningen av lastmaskinerna till andra gotländska företag. Varje lastmaskin var värd runt 200 000 kronor.

Den nu häktade 38-åringen anhölls i sin frånvaro. Han befann sig då på Gotland men försvann illa kvickt när historien började rullas upp. Sedan dess har han hållit sig undan. Det var först förra helgen som en polispatrull i närheten av Trollhättan grep mannen på en stulen traktor. 38-åringen fördes till Gotland och har sedan dess förhörts av polisen i Visby.